Thursday, April 12, 2012

Apa nak jadi..Apa dah jadi..

Tahu kah anda apakah tempat ini?
Ye betul..Ini tanah perkuburan. Rumah kedua untuk semua orang nanti. Bila sampai waktu, akan bertukarlah kita ke rumah baru ini.. Kalau zaman budak2 dulu sangat takut jika lalu di kawasan perkuburan pada waktu malam. Masa itu seringkali dimomokkan dengan kewujudan hantu. Bila lalu aje kawasan perkuburan ini di waktu malam, cepat2 tutup mata. Seharusnya kawasan inimengingatkan diri kita akan betapa sedikitnya amal yang telah dilakukan...

Tetapi....alangkah sedihnya bila membaca suratkhabar hari ini. Petikan dibawah dipetik dari Harian Metro bertarikh 12 April 2012:

IPOH: Sepasang kekasih yang leka melakukan maksiat berhampiran kubur lama terkejut apabila disergah sepasukan anggota penguat kuasa Jabatan Agama Islam Perak (Jaip).Dalam kejadian jam 1.50 pagi semalam, pasangan berusia 20-an itu dikesan berpelukan di kawasan gelap di jirat Cina berhampiran Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz, di sini. 
Bagaimanapun, aksi terlampau itu terbantut apabila beberapa anggota Jaip yang berpakaian biasa menghampiri pasangan itu sebelum diarah beredar.Tindakan sama turut diambil terhadap sepasang kekasih yang dikesan melakukan maksiat di dalam sebuah Perodua Myvi yang diletakkan di tepi padang berkenaan. 
Pasangan berusia awal 20-an itu didapati bercumbu sebelum cermin gelap kereta berkenaan disuluh pegawai penguat kuasa Jaip.Ketika disoal, pasangan itu memberi alasan sengaja mengambil angin malam di taman selain mendakwa hanya sekadar kawan biasa.Malah, teman lelaki pasangan itu memberi alasan mahu menghantar gadis terbabit pulang ke rumah selepas selesai bekerja. 
Pasangan itu diberi amaran lisan sebelum diarah meninggalkan taman rekreasi itu yang menjadi tumpuan puluhan pasangan remaja Melayu bermadu kasih.Difahamkan 10 pegawai penguat kuasa Jaip yang menaiki dua van terlibat melakukan rondaan di sekitar taman rekreasi itu sehingga jam 3 pagi semalam. 
Wartawan Harian Metro yang berada di lokasi kejadian mendapati taman rekreasi itu mula dibanjiri remaja dan belia tempatan sejak jam 10 malam lagi dengan memilih kawasan sunyi dan gelap sebagai tempat melakukan temujanji. 
Kebanyakan pasangan remaja ini yang datang dengan menunggang motosikal dilihat sengaja menuju ke kawasan gelap di taman rekreasi bersebelahan jirat untuk bermadu asmara.
Sementara itu Pengarah Jaip, Mohd Yusop Husin berkata, pihaknya memandang serius aktiviti maksiat yang dilakukan remaja Islam di sekitar kawasan tumpuan awam di Ipoh dengan kerap melakukan rondaan dan operasi rambang.

Ya Allah...apa la nak jadi zaman sekarang... Ya Allah lindungilah aku, keluarga dan sahabat2 ku dari segala perkara yang tidak baik dan tetapkan lah iman kami...

Mari lah bersama2 kita memperbaiki diri sendiri....

No comments:

Post a Comment