Wednesday, July 17, 2013

Permasalahan itu....

Assalamualaikum w.b.t

" Bersyukur lah dengan apa yang kita ada.. Memang kadang2 banyak benda yang kita impikan.. tapi Allah bagi apa yang kita perlukan.. bukan apa yang kita mahukan.. Kerna sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita.."

Yup.. sometimes ada satu ketika jiwa jadi sentimental, hati jadi sayu memikirkan.. fitrah manusia.. tapi ingat lah Allah Maha Penyayang dan Maha Mengetahui.. mungkin bagi kita, kita mahukan itu.. tapi pernahkah kita terfikir sudah cukup bersediakah kita? sudah cukup kuatkah kita? Mungkin Allah masih belum kurniakan permintaan itu kerna sebenarnya kita masih belum bersedia.. masih belum cukup kuat untuk menempuh onak duri ombak ribut yang mendatang.

" USAHA + DOA + TAWAKAL"

usaha: Sudah cukup berusaha kah aku? Sekali..Dua kali? Gagal..kenapa tidak tiga, empat, lima atau sepuluh? takut? untuk bangkit atau merasa kesakitan yang sama? 
doa: Sudah cukup berdoa kah aku dengan Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui? 
tawakal: Tawakal? Cukupkah dengan tawakal tanpa diiringi dengan usaha dan doa? 
CUKUPKAH?

Mungkin kerna persekitaran yang membuatkan aku kembali memikirkan nya.. dalam persekitaran yang jauh dari family, dikelilingi dengan orang yang berlainan bangsa, agama, negara dan fahaman dan kawan2 yang mempunyai komitmen masing2..Dulu, bila memikirkan yang akan jauh seketika dr zon selesa iaitu tanahair, sekurang2 nya aku kurang memikirkan permasalahan ini.. Permasalahan? hmmm boleh la dikatakan permasalahan jugak la.. tapi rupa2nya kadang2 ia lebih kerap menjelma dan mengusik minda serta jiwa..

Dan sikap manusia, yang suka memandang apa yang orang ada.. itulah salah satu penyebab kenapa permasalahan ini timbul. sedarlah wahai hati dan empunya diri.. setiap dari kita berbeza.. Allah beri orang lain dengan itu tapi tidak ini.. Allah berikan kita ini tapi tidak itu.. Ya... Allah lebih kenal dan tahu akan siapa dan kemampuan kita.. apa yang terbaik untuk kita..

Mungkin belum sampai waktunya...  Bersabarlah wahai hati...

No comments:

Post a Comment